Kategorier
Nyheder

Voldsom graviditets kvalme.

Hyperemesis Gravidarum

Voldsom graviditets kvalme.

I en del graviditeter kommer der en voldsom kvalme. Det er 1-3% af graviditeter det optræder. Når det sker kan det være uhyre voldsomt, og kræve hospitalsbehandling for at overleve. Man behandler med intravenøs drop med saltvand, samt med kvalmestillende midler. Det er ikke klart hvad der forårsager tilstanden.

På det seneste er der forskningsresultater der peger på at den voldsomme kvalme formidles via hormonet GDF-15 (Growth differentiating factor 15). Dette hormon produceres af moderkagen og har den effekt at moderen accepterer fosteret, og ikke via immunsystemet afstøder det. Fosteret er jo faktisk fremmed for moderens krop, idet halvdelen af dets kromosomer kommer fra faderen. Hvis man f.eks. transplantere et hjerte eller andet organ sker der en voldsom afstødning, med mindre man giver meget mnedicin, som mindsker den reaktion.

Og GDF-15 virker kvalmefremmende. Nogle kvinder er mere følsomme for dette hormon end andre. Uden man ved hvorfor det sker. Det ser ud til at man kan give en mindre dosis GDF-15 til en kvinde som reagerer voldsom, og så kan hendes krop lære at reagere mindre, altså vænne sig til hormonet. Det kan være gavnligt ved gentagne tilfælde af hyperemesis gravidarum.

Min hypotese er at en del tilfælde skyldes en overreaktion i det autonome nervesystem. At det er en slags nedlukningstilstand, som kan påvirkes psykoterapeutisk. Det er nok forskelligt fra person til person hvad der skal til for at komme i balance igen, så kvalmen går over. Nogle kan hjælpes med hypnose, og nogle med andre måder at finde balance på.

De sidste 11 år har jeg været optaget af poly-vagal-teorien, som forklarer stress-tilstande eller nedlukningstilstande som en overreaktion i det autonome nervesystem, som kan bedres ved at komme i balance igen. Symptomer på nedlukning kan være mange forskellige såsom træthed, bevidsthedstab, smerter, nedsat opmærksomhed og koncentration og hukommelse, eller fornemmelse af at være ved siden af sig selv, eller kvalme.