Biofeedback – i form af Stresseraser eller Irelax

Biofeedback er nogle gange en del af min behandling. Der anvender jeg et lille apparat ved navn: Stresseraser eller Irelax. De måler parasympatikustonus. Man kan sige, den måler din evne til at komme i balance, og derved giver den en tilbagemelding til dig, om du er på rette vej.

Hvad du bør vide om biofeedback

Stresseraseren og Irelax indeholder en infrarød lyskilde, som lyser igennem en finger på en fotocelle. Derved kan den registrere om der er en hjerteslag, idet fingeren bliver mere rød når der er et hjerteslag, og blegere når der ikke er et. En lille computer analyserer så mønsteret i hjerteslagene. Hjerteslagenes rytme bliver ofte blot nævnt som antal af slag i minuttet. Det er pulsen. Men den er som regel ikke regelmæssig. Den varierer hele tiden, den er ikke konstant.  Når der er et mønster bestående af at slagene bliver hurtigere og hurtigere i nogle hjerteslag, for så at blive langsommere og langsomme så giver Stresseraseren en visuel tilbagemelding på en lille skærm. Det bestemte mønster kommer når vi er ved at blive roligere, når parasympaticustonus er stærkere end sympatikustonus, og det sker når vi har et dybt og roligt åndedræt, og ikke er angst i tankerne. Når hjertet banker lidt hurtigere ved indånding og lidt langsommere ved udånding, så er vi i balance. Og denne balance bliver styrket ved at roligt dybt åndedræt.

Stresseraseren  og Irelax giver dig altså et feed-back om du er ved at blive roligere eller ikke, og dermed en tilbagemelding om det du gør lige nu gør dig roligere. Og hvis du har et roligt dybt åndedræt, og retter din opmærksomhed imod åndedrættet, og ikke alle mulige andre ting som f.eks. angsttanker, så bliver du roligere. Derved styrker du dine egne beroligende angst-dæmpende evner. Du modvirker angst og vrede og stress, og du modvirker uopmærksomhed, og depression.

Kontakt Kognitiv Klinik for yderligere information