Kognitiv adfærdsterapi

Hvad er kognitiv adfærdsterapi?

Kognitiv adfærdsterapi er en terapiform hvor ens tanker og adfærd er i centrum.

“Kognitiv” kommer af kognition, som betyder tanker. Som kognitiv adfærdsterapeut vil jeg tænke, at de tanker man gør sig om sig selv, og andre er helt centrale for hvad man gør, altså for ens adfærd. Men også at det man foretager sig, altså ens handlinger er helt centrale for hvordan man har det og hvad man tænker, og hvordan man har det i kroppen.

På den måde er er en tæt sammenhæng imellem tanker, adfærd, følelser og kropsoplevelser. Alle fire felter påvirker gensidigt hinanden.

Adfærdsterapi er en terapiform hvor man kun ser på den adfærd der er. Men når man også ser på de tanker man gør sig er det så kognitiv adfærdsterapi. Hvor man altså tager begge de betydelige felter med.

Kognitiv adfærdsterapi blev udviklet i den sidste halvdel af det 20. århundrede. A.T.Beck var – og er – en af de første og største udviklere af kognitiv adfærdsterapi. Han arbejdede oprindeligt med mennesker med depression ud fra psykoanalytiske metoder, og synes ikke det nyttede så meget. Men så bemærkede han at deprimerede mennesker ofte tænker meget negativt og er meget passive, og rettede terapien imod at gøre deprimerede mere realistiske i deres tanker, og mere aktive i deres handlinger. Og det var effektivt.

Kontakt Kognitiv Klinik for at høre nærmere