Stærkt lysbehandling er gavnlig for at genoprette kroppens døgnvariation.
Sådan påvirker lyset os
Vi er fødte til at leve godt med at være aktive når solen er oppe, og hvile når den er nede. Vores søvn om natten er livsnødvendig for os. Vi restituerer om natten. Vores hjerneceller skrumper lidt om natten, så affaldsstoffer bliver skyllet væk, og hjernecellerne er klar til at fungere godt om dagen. Denne dynamiske process er helt nødvendig for os. Når vores søvn bliver dårlig påvirker det vores velbefindende og vores helbred negativt. Kommer du ind i en periode med dårlig søvn, så kan lysbehandling være svaret.
Solens blå stråler påvirker specielle receptorer i nethinden som påvirker koglekirtlen til at danne mindre melatonin. Melatonin er et hormon som udskilles af koglekirtlen. Koglekirtlen liggeri midten af hjernen. Descartes kaldte den sjælens sæde. Melatonin påvirker os til at blive søvnige, og indstiller kropen til at være i søvntilstand, det er kroppens overordnede døgnrytmehormon. Blåt lys af en vis styrke sænker altså denne produktion af melatonin, og modsat kommer der en rebound, en øget produktion af melatonin, ca. 12 timer efter. Dette betyder at stærkt blåt lys, eller hvidt lys med nok blå stråler i gør os friske og vågne mens vi får lyset i øjnene, og at vi modsat bliver søvnige og får tendens til at sove 12 timer efter. Det svarer til at vågne op til den nyopståede sol, og være i aktivitet mens lyset er der, og hvile og sove efter solen er gået ned.
Hvis man bruger en lampe til lysbehandling, som har hvidt lys, så skal man have mindst 2500 lux, det er styrken af lyset der rammer øjet, i en mængde der er mindst 5000 lyxtimer. For manges lamper betyder det at man skal sidde ret tæt på for at få nok effekt. Fra marts igennem sommerhalvåret til august kan der være lyst nok udenfor til at give denne mængde lys, men det er der ikke i vinterhalvåret. Det betyder at mange af os bliver påvirkede af det. I vinterhalvåret får sværere ved at have en klar døgnvariation. Vi får svært ved at vågne op om morgenen, og sværere ved at sove. Dette mønster bliver forværret af brug af TV-skærme og computerskærme om aftenen, som får os til at holde os vågne, og får svært ved at komme i seng og svært ved at falde i søvn.
Effekten af lysbehandling er at blive mere frisk ved det stærke lys, og sove bedre om natten. Den effekt vil man kunne mærke efter nogle dage, hvs den er der. Og modsat vil man have brug for lyset dagligt. Man kan ikke “gemme” lyset.
Daggrysimulator – en form for lysbehandling
Der er to andre mekanismer ved sollyset som også påvirker vores døgnrytme. Den langsomt stigende lysintensitet når solen står op, samt ændring af lysets farve fra rødligt over gyldent til strålende hvidt-blåt indstiller også døgnrytmen. Det kan man simulere med en daggrysimulator. En lampe der fungerer som et vækkeur, og begynder at lyse ½ time, mere og mere intenst og hvidligt over ½ time, og derved indstiller vores døgnrytme, og får os til at vågne mere friske. Det er en meget blid og nem påvirkning. Den er helt ideel også til teenagere, som hjælper dem til at blive mere friske om morgenen.
Jeg bruger disse påvirkningsmuligheder i min behandling på den måde at jeg underviser om disse forhold, når jeg kan se at det kan være gavnligt. Jeg har indkøbt nogle lysbehandlingslamper, som jeg låner ud, så man kan prøve om det hjælper før man køber nogle selv.