Kategorier
Nyheder

Negativ automatisk selvhypnose

Jens-Jørgen Gravesen er tidligere praktiserende læge som har skrevet en god bog om negativ spontan selvhypnose. Og her i week-enden har der været generalforsamling i Selskab For Klinisk Hypnose, hvor han holdt et oplæg om netop det.

Og hvad er det så for noget ?

Det handler om at vi kan være en trancetilstand til daglig. Uden vi selv ønsker det, og som er dårlig for os.

Trance er en betegnelse for at have en fokuseret opmærksomhed, som foregår af sig selv, uden nogen selvkritik overfor det.

Meget af vores tid er vi i forskellige trancetilstande. Det er f.eks. når vi lever os godt ind i en film vi ser.

For det meste gør vi os ikke klart hvad for en bevidsthedstilstand vi er i.

Vi har det bare sådan.

På en måde er det et meget generelt begreb. Det er en måde at forstå os selv på. Det er en tanke om os selv.

Når vi forstår den tilstand vi er i som en af mange muligheder, så begynder vi at få muligheden for at reagere på en anden måde end den automatiske. Det vigtige ved det er at vi har muligheden for at være på en anden måde end den vi lige automatisk er på. Det kan give en frihed. For til en vis grad kan du selv vælge den trance du er i, som en selvhypnose.

Eksempel:

En person i bussen råber op, og er fuld og ubehagelig. Din “Offertrance” starter. Du bliver ubehagelig til mode. Måske lidt bange, og pinlig berørt. Du går længere væk fra personen, og føler dig ubehageligt til mode. Måske står du af bussen på et stoppested for tidligt. Ude af bussen bliver du ved med at være urolig, og den stemning bliver du ved med at være i. Efter du er kommet hjem i familien er du pirrelig, og bliver let vred på de andre over småting. Du bliver mere og mere trist, og kan ikke sove….

Episoden i bussen kan have aktiveret en negativ spontanhypnose, som kan udtrykkes i ord som:

Når jeg er ude for vrede er jeg magtesløs. Jeg er offer for andres ubehageligheder. Og andre er ude på at genere mig.

Hjemme i familiens skød opfatter du måske ikke helt dig selv som “Magtesløs”, men de andre hænger ved, og du er især i trancen: Andre er ude på at genere mig, som genererer vrede, og tristhed, som så forhindrer dig i at sove.

Du kunne istedet have gjort følgende:

I bussen tænke: Når jeg oplever ubehageligheder starter jeg ofte min “Offer-trance”. Men det vil jeg ikke nu. Istedet vil jeg lægge mærke til de andre passagerers reaktion, og lægge mærke til at jeg ikke behøver at være i nærheden af den fulde mand, og at jeg snart skal af, og jeg snart er hjemme i familiens skød og har fri. Så bliver jeg glad, og lægger mærke til de andre derhjemme, når jeg kommer hjem.